Vizualizacija senzorskih podataka u sustavima pametnih kuća : diplomski rad - Ruklić, Luka (L. Ruklić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U 2016. godini pametne kuće su jedna od najčešće spominjanih tema u tehnologiji. Riječ je stambenim objektima s raznim tehnološkim dodacima koje im omogućuju da prate događaje u okolini i promptno reagiraju na njih. Dio pametne kuće koji prikuplja podatke naziva se senzorska mreža. Podaci unutar pametne kuće se sakupljaju s ciljem da ih se prezentira korisniku. Prilikom te prezentacije, potrebno je pronaći optimalan način prikaza kako bi korisnik što lakše došao do željenih informacija iz prikupljenih podataka. U ovom radu naglasak je stavljen na tri teme: pametne kuće, vizualizaciju podataka te programsku implementaciju vizualizacije. Pametne kuće su obrađene s naglaskom na senzore koje se u njima mogu pronaći. Ponuđena je podjela senzora na četiri skupine te su navedene specifičnosti za svaku skupinu. Nadalje, objašnjeno je što je vizualizacija podataka, koji su karakteristični problemi kod vizualizacije te kako ih izbjeći. Na kraju, ostvaren je novi prijedlog vizualizacije podataka iz pametnih kuća korištenjem programskog jezika JavaScript te knjižnice D3 namijenjene vizualizaciji podataka na webu.