Upravljanje grijanjem prostorije po zadanoj energiji u vremenu : diplomski rad - Rukavina, Filip (F. Rukavina, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu razvijen je algoritam upravljanja grijanja prostorije kroz ventilokonvektorski aktuator. Upravljanje je bazirano na modelskom prediktivnom upravljanju s hijerarhijskom strukturom gdje regulator ventilokonvektora prati referencu od više instance koja na temelju dinamičkog modela zgrade i vremenske prognoze predviđa količinu toplinske energije koju je potrebno unijeti u zonu u određenom vremenskom intervalu. Pokazano je da takva struktura upravljanja ima znatne prednosti u odnosu na konvencionalno histerezno upravljanje i to po potrošnji energije te udobnosti krajnjeg korisnika. Za potrebe modelskog prediktivnog upravljanja identificiran je model ventilokonvektora pomoću stvarnih podataka dobivenih s jednog od ventilokonvektora zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.