Određivanje veličine ribe iz slike : završni rad - Rukavina, Ana-Marija (A. Rukavina, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U akvakulturi je od velike važnosti poznavati veličinu ribe kako bi se mogla odrediti optimalna količina hrane koja je potrebna za dostizanje željene veličine ribe. Dok se trenutno veličina ribe određuje uzimanjem uzoraka ribe iz kaveza, naprednije metode uključuju neometano snimanje riba i određivanje veličine. U sklopu završnog rada potrebno je istražiti algoritme obrade slike koji se mogu koristiti za određivanje veličine ribe. Potrebno je iskoristiti veliki broj slika koje su snimljene u stvarnom ribogojilištu i koje su dostupne u Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije te predložiti najbolji postupak za određivanje veličine riba. Dobivene rezultate je potrebno usporediti s ručno dobivenim očitanjem veličine.