Dinamičko praćenje stanja korisnika u programski upravljanim mrežama : diplomski rad - Sekulić, Ante (A. Sekulić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Prelazak s tradicionalnih, vertikalno integriranih mreža na programski upravljane mreže još je uvijek u svojim začecima. Tradicionalne mreže nisu podložne promjenama. Osim toga, uvođenje novih protokola, servisa i aplikacija vrlo je teško i nepraktično, te ograničeno na velike proizvođače mrežne opreme koji mogu financirati razvoj sklopovlja posebne namjene. Kako bi se riješili ovi problemi uvodi se programski upravljana mreža koja razdvaja upravljačku i podatkovnu razinu. Programski upravljana mreža omogućava nezavisan razvoj aplikacija za aplikativnu razinu koja komunicira (daje instrukcije) s upravljačkom razinom. Upravljačka razina te instrukcije pretvara u oblik koji će programski upravljani preklopnik znati prepoznati i raditi s njime. Programski upravljani preklopnik je uređaj koji se nalazi u infrastrukturnom sloju zajedno s ostalim mrežnim uređajima. Najvažnija komponenta programski upravljane mreže je kontroler koji komunicira s aplikacijama korisnika, obrađuje njegove zahtjeve i prevodi ih u jezik razumljiv uređajima infrastrukturnog sloja kojima je nadležan. Uređaji infrastrukturnog sloja su preklopnici i usmjeritelji na koje se spajaju korisnička računala ili drugi mrežni uređaji. OpenFlow je najrašireniji mrežni protokol za komunikaciju između kontrolera i programski upravljanih mrežnih uređaja. Primjer primjene ovih funkcionalnosti ogleda se u Brokeru mrežnih paketa. To je aplikacija koja ulazne tokove filtrira po zadanim parametrima i prosljeđuje ih na odabrana izlazna sučelja. Za razliku od običnog preklopnika, programski upravljani preklopnik može promet filtrirati po MAC adresama, IP adresama, VLAN tagovima, protokolu i broju porta protokola. Ovo se može koristiti za nadzor prometa, sigurnosnu obradu prometa, razne analize prometnih tokova, itd. Jedna od funkcionalnosti za Broker mrežnih paketa je praćenje stanja korisnika. Korisniku se kod prijave u sustav dodjeljuje mrežna adresa. Prilikom promjene mreže (npr. s jedne lokalne mreže na drugu, na prijelazu s lokalne mreže na mobilnu, prijelazu s mobilne na Wi-Fi mrežu, itd.) korisniku se mijenja IP adresa. RADIUS poslužitelj omogućuje praćenje adrese koju u nekom vremenu ima određeni korisnik. Na ovaj način prijavom korisnika u mreži osvježavaju se podaci za tog korisnika i upitom poslužitelju se dohvaćaju u aplikaciju.