Analiza prometa poruka protokola Diameter na sučeljima S6a i S6d u 3GPP LTE mrežama : diplomski rad - Smoljo, Toni (T. Smoljo, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad obrađuje signalni promet, temeljen na protokolu Diameter, koji se odvija na komunikacijskim sučeljima S6a i S6d. Prvo je prikazana detaljna arhitektura mobilnih mreža zajedno sa svim komponentama i njihovim funkcionalnostima. Također, objašnjava se detaljno protokol Diameter. U sklopu toga prikazana je i objašnjena struktura signalizacijskih poruka protokola Diameter. Također predstavljene su različite vrste komunikacijskih čvorova temeljenih na ovom protokolu, te su prikazane njihove funkcionalnosti. S ciljem provođenja analiza signalizacijskog prometa na sučeljima S6a i S6d stvorene su dvije različite aplikacije. Diameter routing agent (DRA) koji je korišten za provođenje analize poruka protokola Diameter, te njihovo usmjeravanje na druge komponente u mreži. DRA nam je omogućio manipuliranje sadržajem poruka protokola Diameter, te prikupljanje svih potrebnih informacija za analizu prometa. Drugi softver je bio Diameter node simulator koji je razvijen za potrebe simulacija funkcionalnosti dviju različitih mrežnih komponenti. To su Mobile Management Entity (MME) i Serving GPRS Support Node (SGSN). Uz to, ovaj softver nam omogućuje stvaranje signalizacijskog prometa protokola Diameter na temelju linearne ili Poisson-ove distribucije, te mogućnost slanja velikog broja zahtjeva u vremenskim intervalima. Uz pomoć ove dvije aplikacije i postojećeg IP Multimedia Subsystem (IMS) testnog okruženja, uspješno smo simulirali događaje u stvarnom vremenu s signalizacijskim prometom protokola Diameter na sučeljima S6a i S6d. Naposljetku smo uspješno proveli analizu nad prikupljenim informacijama signalizacijskog prometa.