Otkrivanje anomalija u velikim skupovima podataka : diplomski rad - Rosan, Bruno (B. Rosan, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu rada sustavno su opisane vrste anomalija te poznate metode njihovog otkrivanja, uz naglasak na metode strojnog učenja. Za sam početak dan je kratak uvod u područje detekcije anomalija i njezine uloge u analizi velikih skupova podataka. U prvom poglavlju upoznaje se s osnovnim pojmovima vezanim za problem otkrivanja anomalija, kao i različitim pristupima riješavanja problema. Slijedi detaljan opis metoda korištenih u radu koje se uglavnom temelje na tehnikama strojnog učenja. U nastavku su opisana dva javno dostupna skupa podataka korištena u sklopu rada. Četvrto poglavlje daje pregled provedenih eksperimenata zajedno s dobivenim rezultatima koristeći standardne mjere uspješnosti (ako se radilo o označenim podacima). Također objašnjava se motivacija koja stoji iza korištenja određenog pristupa za konkretan skup podataka. Za kraj se iznosi kratak osvrt i zaključak na dobivene rezultate.