Komunikacijske tehnologije za slanje podataka sa heterogenih IoT-uređaja : završni rad - Romić, Saša (S. Romić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu se ispituju različite komunikacijske tehnologije za stvaranje bežične senzorske mreže i prijenos podataka od senzorskog čvora do mrežnog prilaza. Rad pripada području Interneta stvari i rezultati rada mogu biti iskorišteni prilikom izrade bežičnih senzorskih mreža u pametnim kućama. Korištene komunikacijske tehnologije su XBee 802.15.4 (EU), Bluetooth Low Energy, LoRaWAN i WiFi. Kao senzorski čvor korišten je Libelium Waspmote, a na mrežnom prilazu korišten je Raspberry Pi 2 model B i platforma Eclipse Kura. Opisani su načini konfiguracije pojedinih tehnologija i isječci programskih kodova za prijenos podataka, kao i trenutne prednosti i nedostatci svake. Opisani su i svi problemi u radu s navedenim tehnologijama.