Aplikacija za suradno opažanje kvalitete zraka u ugostiteljskim objektima : diplomski rad - Rogina, Karlo (K. Rogina, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu izrađena je aplikacija za suradno opažanje kvalitete zraka u javnim prostorima. Aplikacija se sastoji od klijentske i poslužiteljske komponente. Klijentska komponenta omogućava unos novih očitanja kvalitete zraka i pregled trenutne kvalitete zraka u javnim prostorima u blizini korisnika. Poslužiteljska aplikacija omogućava pohranjivanje novih očitanja kvalitete zraka te pristup očitanjima iz povijesti. Za pohranu podataka na poslužiteljskoj strani koristi se baza podataka PostgreSQL. Komunikacija između klijentske i poslužiteljske aplikacije ostvarena je korištenjem sučelja REST. Razmijenjene poruke su u formatu GeoJSON. Podaci o ugostiteljskim objektima i njihovim lokacijama dohvaćaju se iz javno dostupnih podataka prikupljenih projektom OpenStreetMap. Klijentska i poslužiteljska komponenta testirane su zasebno, kao i njihova međusobna integracija.