Informatizacija hidroelektrana : diplomski rad - Salopek, Mateja (M. Salopek, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Elektroenergetski sustav je okosnica današnjeg gospodarstva koji se oslanja na stabilnu, neprekidnu opskrbu električnom energijom koja je potrebna i u industriji i u našim privatnim životima. Informatizacijom hidroelektrane u ideju „inteligentne hidroelektrane“ implementacijom visoko-inteligentnih sustava upravljanja, nadziranja veličina, pohranjivanja podataka i komunikacija te njihovim povezivanjem u jednu smisaonu cjelinu može se dobiti uvid u prošlo i trenutno stanje, kao i predviđati neka buduća stanja hidroelektrane te ostvariti obostrana komunikacija i hijerarhijsko vođenje cijelog elektroenergetskog sustava. Kao primjer takve hidroelektrane opisan je model rada hidroelektrane Lešće.