Usluga prijenosa govora protokolom IP u LTE mrežama i njegova implementacija unutar IMS-a : diplomski rad - Rogić, Josip (J. Rogić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Pojavom standarda LTE, korisnicima je omogućena niska latencija i veća brzina prijenosa podataka. Takve brzine postigle su se promjenama u radijskoj pristupnoj mreži korištenjem novih tehnika modulacije signala, korištenjem više odašiljačkih i prijemnih antena (MIMO) i korištenjem različitih širina frekvencijskih pojasa, a promjene u jezgrenoj mreži uključuju paketsko komutiranje pomoću protokola IP i uklanjanje čvorova mreže u kojima može doći do ispada cjelokupnog sustava ako ne rade. LTE standard je osmišljen kao dugoročno konkurentan i lako nadogradiv standard te je od svog prvotnog izdanja doživio brojne preinake. Time se još povećala brzina prijenosa podataka krajnjim korisnicima. Međutim, LTE mreže prvotno su bile namijenjene samo za prijenos podataka, dok su se glasovni pozivi prenosili isključivo preko mreža s komutacijom kanala. Razvojem IP multimedijskog podsustava, globalne arhitekture upravljanja uslugama neovisne o pristupu koja omogućuje različite vrste multimedijskih usluga krajnjim korisnicima, podržane su brojne usluge koje su dotad bile razvijene samo za mreže s komutacijom kanala. Time je omogućen put razvoju prijenosa govora u LTE mrežama isključivo putem protokola IP što je dovelo do nove usluge, prijenos govora u LTE mrežama (engl. Voice over LTE, skr. VoLTE). Usluga VoLTE je usluga prijenosa govora putem protokola IP koja korisnicima omogućuje prijenos govora visoke kvalitete u stvarnom vremenu sa smanjenim kašnjenjem . Ključni dio usluge VoLTE čini upravo IP multimedijski podsustav (IMS) koji predstavlja kontrolni dio i omogućuje registraciju korisnika te upravljanje, usmjeravanje, naplatu i raskidanje govornih sjednica, dok je LTE mreža samo pristupni dio za IMS. Usluga VoLTE omogućuje korisnicima različite funkcionalnosti te samim time u budućnosti će biti jedna od glavnih usluga koje će operatori nuditi korisnicima.