Izrada i analiza modela regionalnog elektroenergetskog sustava srednje i istočne Europe korištenjem programskog paketa PLEXOS : diplomski rad - Srebrović, Josip (J. Srebrović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom se analizira model elektroenergetskog sustava srednje i istočne Europe. Model je izrađen iz javno dostupnih informacija o elektroenergetskim sustavima Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Rumunjske, te tržištima Italije, Austrije i Ukrajine. Model je izrađen programskim alatom PLEXOS. Ovim modelom se analiziraju predviđanja proizvodnje i potrošnje električne energije do 2030.godine, te potencijalna ulaganja u proizvodnju. Ova analiza može pomoći pri odabiru izgradnje novih elektrana u budućnosti. Ovaj rad je koncipiran u tri dijela. U prvom dijelu je opisan rad samog programa, u drugom su opisani ulazni podaci korišteni za izradu modela, te u trećem dijelu rezultati programskog alata PLEXOS.