Izrada algoritma upravljanja sustava za mjerenje i punjenje Li-ion baterija : završni rad - Rogić, Frane (F. Rogić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Arduino je platforma koja u poslijednje vrijeme sve više raste i dobiva na zamahu zbog svoje jednostavnosti i cijene. Svi Arduino mikrokontroleri sadrže analogne i digitalne pinove te se mogu spojiti na kompjuter za lako programiranje u sustavo Arduino IDE. Arduino mega 2560 ima 54 integirana digitalna pina od kojih je 16 iskorišteno za upravljanje relejima preko kojih se obavlja kontrola sustava uređaja za punjenje, preko analognog pina se mjeri napon u rasponu od 0-5 V. Arduino nema mogućnost mjerenja negativnih napona pa je to riješeno preko invertora. Litij- ionske baterije imaju velike prednosti nad konkurentnim baterijama, veća gustoća energije, velik broj ciklusa trajanja. Nedostatci su im osjetljivost na velike temperature i degradacija pri previsokim ili premalim naponima, što se rješava sustavima upravljanja. Sustav upravljanja u ovom radu sastoji se od 2 načina rada ovisno o naponu baterija. Načine rada program kontrolira preko releja koji upravljaju cijelim sustavom. Ako nijedna baterija nije napunjena na 100%, ulazi se u brzo punjenje dok se ne ostvari taj uvjet, a ako postoji u potpunosti napunjena baterija ide se u pojedinačno punjenje dok se sve baterije ne napune.