Komunikacija u pametnoj kući temeljena na protokolu MQTT : završni rad - Rimac, Marko (M. Rimac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovim završnim radom prikazani su analiza, zahtjevi i implementacija jednog od studijskih slučaja pametne kuće koji očitava temperaturu te omogućuje kontrolu nad led lampom. Rad daje osvrt na pojam Interneta stvari, njegovu ideju i arhitekturu. Opisan je koncept pametne kuće kao sustava koji pripada Internetu stvari, te ograničenja s kojima se susrećemo pri implementaciji takvih sustava. Imajući na umu ta ograničenja, implementiran je studijski slučaj koji uspostavlja komunikaciju preko protokola MQTT između sklopovskog modula ESP8266 i klijentske aplikacije za operacijski sustav Android. Sklopovski modul ESP8266 šalje očitanja temperaturnog senzora klijentskoj aplikaciji, a klijentska aplikacija prima te vrijednosti te ih ispisuje korisniku. Korisnik također može slati poruku sklopovskom modulu koji će ovisno o korisnikovim željama paliti ili gasiti led lampu. Detaljno je provedena analiza navedenog slučaja, kao i apstraktno oblikovanje rješenja potpomognuto UML dijagramima stanja i sekvencijskog dijagrama. Objašnjeni su i glavni koncepti protokola MQTT, odnosno, objavi-pretplati model komunikacije, uspostava konekcije između klijenata te neka od svojstava MQTT poslužitelja. Također su navedena svojstva i dostupni programski okviri za sklopovski modul ESP8266. Na kraju je dan uvid u programske isječke izvornog koda klijentskih strana koji omogućuju implementaciju njihove komunikacije preko protokola MQTT.