Implementacija i verifikacija algoritma za procjenu podudarnosti obrazaca : diplomski rad - Sakač, Filip (F. Sakač, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Poslovanje u modernom svijetu svakim danom zahtijeva obradu sve većih skupova podataka. Porast procesorske moći računala i razvoj algoritama strojnog učenja omogućuju računalima samostalnu obradu takvih skupova podataka. Ovaj rad opisuje primjenu algoritama strojnog učenja u domeni tvorničkog testiranja elektroničke komunikacijske opreme. Rezultate testova potrebno je analizirati kako bi se smanjio broj proizvoda koji je nepotrebno proglašen neispravnim. Problem se svodi na problem klasifikacije rezultata testova na ispravne i neispravne. Strojno učenje je implementirano kao komponenta alata FRAG BDA, kako bi se ubrzao proces analize rezultata testova. U radu su opisani korišteni algoritmi, i analizirani njihovi rezultati i korisnost krajnjim korisnicima alata. Zaključeno je da se za opisani problem najbolji rezultati postižu algoritmom nasumične šume zajedno s algoritmima Simhash i Mutual information.