Analiza sustava elektroničkog glasovanja zasnovanog na lancu stranica : diplomski rad - Ribić, Viran (V. Ribić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Digitalizacija mnogih aspekata modernih društva promjenila je način kako međusobno interagiramo. Ipak, zbog osjetljive prirode podataka kojom upravljaju, digitalizacija državnih oraganizacija i procesa sporije se razvija od industrijskih sektora. Jedno od ključnih obilježja modernih društava je glasovanje kojim glasači utječu na političke procese društva u kojem žive. Današnji postupci glasovanja provode se pomoću papirnatih glasačkih listića što ih čini sporim i skupim. Ovaj rad obrađuje implementaciju Open Vote Network protokola za elktorničko glasovanje s svojstvom provjeljivosti od početka do kraja (engl. end-to-end verifiable security). Protokol je implementiran na Ethereum platformi te se oslanja na tehnologiju lanaca stranica za sigurnu pohranu glasova i provođenje procesa. Rezultat rada je praktična implemenrtacija sustava koja se sastoji od Ethereum pametnih ugovora sa protokolom glasovanja, centraliziranog poslužitelja za autentifikaciju glasača i klijentskog programa putem kojeg korisnici mogu sudjelovati u sustavu.