Vizualizacija ponašanja algoritma rojeva čestica prilikom rješavanja problema labirinta : završni rad - Ribić, Viran (V. Ribić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Opće je poznata činjenica da ljudi nova znanja najbrže savladavaju kroz aktivno djelovanje prilikom njegovog usvajanja. Kako bi se olakšao proces usvajanja koncepata inteligencije rojeva čestica, u okviru ovog rada izgrađena je programska potpora za simulaciju optimizacijskih procesa rojeva čestica. Razvijeno okruženje na problemu potrage za izlazom iz labirinta pruža korisniku uvid u ponašanje algoritma roja čestica. Rad također obuhvaća motivaciju iz ovog zadatka, kratki uvod u algoritme evolucijskog računanja, posebno algoritama rojeva čestica uz diskusiju o preinakama izvornog algoritma kako bi poslužio za rješavanje ovog problema. Za kraj daje se opis ulaznih parametara, njihovo značenje za algoritam i primjeri izvođenja.