Poslužiteljski sustav za prikupljanje, pohranu i obradu podataka s umreženih vozila : diplomski rad - Sabolić, Matea (M. Sabolić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: S obzirom na trenutno stanje u autoindustriji koje podrazumijeva okrenutost prema povezanosti vozila, bitno je razvijati sustave namijenjene okruženju u kojem vozila generiraju veliku količinu podataka. Iz tog razloga razvija se poslužiteljski sustav za prikupljanje, pohranu i obradu podataka s umreženih vozila opisan u ovom radu. Funkcionalnosti sustava su mnoge i međusobno različite, od praćenja lokacijskih koordinata i brzine vozila, navigacije i obrade podataka u stvarnom vremenu, do analize i statistike velikih skupova povijesnih podataka. Zbog toga je stavljen naglasak na fleksibilnost, skalabilnost i nadogradivost sustava, što se ovdje ostvaruje korištenjem modernih tehnologijama otvorenog koda kao što su Apache Kafka, Apache Flume, MongoDB, uz pridržavanje načela arhitekture Lambda.