Protokoli za automatsko kreiranje jednoznačnih komunikacijskih putova u lokalnim mrežama : završni rad - Rezić, Jure (J. Rezić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom završnom radu postavlja se osnovni problem stvaranja zatvorenih petlji u lokalnim mrežama i objašnjava se teoretska pozadina načina njegova rješavanja pomoću protokola za automatsko kreiranje jednoznačnih putova. Prvo poglavlje opisuje protokol STP, njegove elemente i način rada. Zatim se pomoću alata za simulaciju virtualnih lokalnih mreža Packet Tracera tvrtke Cisco na primjeru jednostavne mreže prikazuje praktična primjena protokola STP teoretski obrađenog u prvom poglavlju. U trećem poglavlju uvodi se pojam naprednijeg protokola RSTP koji u odnosu na protokol STP donosi poboljšanja u vremenu potrebnom za ugađanje i postavljanje jednoznačnih komunikacijskih putova u mreži. Objašnjava se teoretska pozadina rada protokola RSTP. S obzirom na sličnost načina rada protokola STP i RSTP, u četvrtom poglavlju radi se usporedba ta dva protokola gdje se navode njihove najbitnije razlike, sličnosti i primjeri gdje se danas koriste. U zaključku se radi osvrt na važnost obrađenih protokola i njihovu raširenost u praksi.