Primjena gradijentnih metoda bezuvjetne optimizacije u problemima raspoznavanja uzoraka : završni rad - Rezić, Ivan (I. Rezić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Provjera sličnosti točkastih uzoraka jedan je od najraširenijih problema u inženjerstvu. Kako bismo otkrili nepoznati uzorak, potrebno je iz baze podataka odrediti onaj koji najbolje odgovara zadanom uzorku. Također, potrebno je i kvantificiranje podudaranja uzoraka te primjena odgovarajuće metode za traženje optimalnog rješenja. U ovom završnom radu smo razvili matematički model za problem slaganja točkastog uzorka u kontekstu raspoznavanja rukopisa. Klasificirali smo osnovne gradijentne metode bezuvjetne minimizacije te ovisno o prednostima i nedostatcima odabrali metodu koju smo primijenili za rješavanje dobivenog problema.