Analiza metagenomskog uzorka dobivenog sekvenciranjem koristeći uređaje treće generacije : završni rad - Rupe, Marina (M. Rupe, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Brza i jeftina analiza metagenomskog uzorka korisna je za kontrolu kvalitete hrane, dijagnozu bolesti i utvrd̄ivanje štetnih nametnika na biljkama. Tradicionalne labora- torijske metode su ili dugotrajne ili namijenjene za samo jednu vrstu. Korištenjem ured̄aja treće generacije dobivaju se očitanja koja su puno dulja, no sadrže i znatno veći postotak pogrešaka. Implementiran je alat koji utvrd̄uje koji su organizmi prisutni u metagenomskim uzorcima dobivenenima koristeći upravo ured̄aje treće generacije. Alat u prvom koraku pronalazi sve organizme čiji genetski materijal nalikuje očita- njima iz uzorka, a zatim u drugom koraku analizira rezultate iz prvog koraka i utvrd̄uje koji su organizmi prisutni u zadanom uzorku.