Praćenje stanica u mikroskopskim snimkama : završni rad - Razum, Domagoj (D. Razum, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu ukratko su objašnjene metode detekcije, klasifikacije i praćenja objekata u video snimkama. Rad se fokusira na praćenje i analizu oblika i kretanja stanica u mikroskopskim snimaka. Analizirani su neki od dostupnih programa (iTrack4U, TrackMate) za automatsko praćenje stanica, te su opisane njihove funkcionalnosti i statistički podatci koje mogu izračunati analizom kretnja stanica. Poboljšane su mogućnosti programa CellTracker i to tako da je implementiran algoritam za izračun površine stanice koja se prati i omogućeno je crtanje obrisa svih vidljivih stanica unutar slike. Korištene su javno dostupne mikroskopske snimke i video snimke in vitro kultura živčanih matičnih stanica. Prikazani su rezultati obrisa i izračunate površine stanica na slikama različitih složenosti. Opisani su i problemi koji se javljaju prilikom obrade ovakvih slika.