Sustavi učinske elektronike za kompenzaciju jalove snage : diplomski rad - Renić, Mislav (M. Renić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Jedan od ključnih parametara sigurnosti prijenosa električne energije i očuvanja stabilnosti elektroenergetskog sustava (EES) je i kompenzacija jalove snage. U ovom radu dano je stanje postojećih načina kompenzacije jalove snage u distributivnim mrežama. Poseban naglasak je stavljen na sustave temeljene na učinskim poluvodičkim ventilima i uređajima učinske elektronike. U sklopu rada izvedene su simulacije pojedinih sustava za kompenzaciju harmonika i jalove snage, koristeći programski alat za simulaciju učinske elektronike Ansoft Simplorer®. U konačnici, analiziran je utjecaj jalove snage na stabilnost napona EES-a.