Tehničke karakteristike prijenosnih nadzemnih vodova s vodičima u snopu : diplomski rad - Ravlić, Ante (A. Ravlić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U slučaju nadzemnih vodova nazivnih napona viših od 245 kV za svaku fazu se uobičajeno ugrađuju dva ili više vodiča, koji su uzduž voda međusobno spojeni na određenom razmaku (vodiči u snopu). Snop se upotrebljava s ciljem povećanja dozvoljenog trajnog strujnog opterećenja voda, kao i s ciljem izbjegavanja pojave korone (električnog izbijanja uzrokovanog jakim električnim poljem uz vodič). Uz određene meteorološke uvjete koji pogoduju stvaranju iona, korona se opaža na prostoru oko vodiča nadzemnog voda. Pojava djeluje korozivno, a uzrokuje i gubitke električne energije, pa se pri projektiranju nadzemnih vodova pojava korone treba smanjiti na najmanju moguću vrijednost.