Projektiranje laboratorijskog postava obrnutog njihala : završni rad - Ratković, Marko (M. Ratković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad prikazuje projektiranje laboratorijskog postava obrnutog njihala, krenuvši od mehaničkih dijelova, sastavljanja, načina izrade, 3D ispisa pa sve do električnih komponenti, kontrolera, senzora i računala. Rad objašnjava kako napraviti ovakvo njihalo od početka do kraja, izuzevši regulator koji je ostavljen projektantu na izbor. Dizajniranje njihala provedeno je iz svakog aspekta i prikazan je sustav upravljanja koji djeluje. U projektu se uvodi pojam balansirajućih sustava u čijem se kontekstu promatra obrnuto njihalo. Sustav upravljanja je proveden u stvarnosti i simulacijski na računalnom sustavu.