Elastična usluga objavi-pretplati za Internet stvari : diplomski rad - Puž, Roni (R. Puž, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Fokus ovog rada je na elastičnoj usluzi objavi-pretplati za Internet stvari. Rezultat rada je nadogradnja sustava objavi-pretplati pod nazivom CloUd-based Publish/Subscribe middleware for the Internet of Things (CUPUS). Nadogradnja sustava obuhvatila je izvođenje komunikacije komponenti sustava CUPUS s objavljivačima, pretplatnicima i pokretnim posrednicima, koristeći transportni protokol UDP. Osim toga, promijenila se arhitektura sustava u smislu razdvajanja komponenti u nezavisne procese i spajanje komunikacijskih komponenti sustava u jednu zajedničku. Proces sparivanja obavijesti i pretplata nadopunjen je geografskim elementima, gdje je sada moguće definirati geografsko područje za pretplate, objave ili najave. Uvođenjem geografskih elemenata u sustav, definiran je i novi format poruka između vanjskih entiteta i sustava koji koristi GeoJSON. Testiranja performansi sustava potvrdila su teorijske pretpostavke.