Verifikacija potpisa za poslovne primjene : završni rad - Rendulić, Josipa (J. Rendulić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Verifikacija potpisa je jedna od najraširenijih biometrijskih metoda verifikacije. Dijelimo je na online i offline metode. Offline metode se baziraju na statičkim svojstvima potpisa, dok online metode koriste dinamička svojstva procesa potpisivanja. Cijeli proces sastoji se od više faza: akvizicije potpisa, predobrade, ekstrakcije značajki i same verifikacije. Ovaj rad se bavi online metodama verifikacije potpisa i predlaže moguće rješenje. Predloženi algoritam normalizira veličinu i poziciju potpisa te zatim računa značajke koje se koriste u procesu. Odabire se referentni set i testni potpis, te se primjenom dinamičkog vremenskog navijanja sa Sakoe-Chiba ograničenjem računaju odstupanja među potpisima za svaku značajku. Iz tih odstupanja računa se konačna razlika između testnog potpisa i referentnog skupa, koja se u svrhu klasifikacije uspoređuje sa određenim pragom koji predstavlja granicu između krivotvorine i autentičnog potpisa. Metoda je testirana na SUSIG bazi i dala je zadovoljavajuće rezultate.