Automatizacija postupka neutralizacije otpadnih voda upotrebom procesnog upravljačkog sustava PCS7 : diplomski rad - Ratkaj, Bruno (B. Ratkaj, 2017)
Sažetak na hrvatskom: SIMATIC PCS 7 je procesni upravljački sustav najviše korišten za projektiranje distribuiranih sustava upravljanja. Projektiran je dio postrojenja za neutralizaciju otpadnih voda čiji se proces sastoji od dva redundantna spremnika za prikupljanje otpadne vode, sustava ispumpavanja vode iz istih spremnika, spremnika sa lužinom i kiselinom te dva spremnika za neutralizaciju. PCS 7 omogućava hijerarhijsku raspodjelu svih navedenih jedinica sustava te njihovih komponenti. Upotrebom CFC-ova i njihovih blokova iz standardnih biblioteka konfigurirana je funkcionalnost komponenti (ventila, motora, senzora), kao i onih pomoćnih (tajmera, brojača itd.). Pomoću SFC-ova projektirano je sekvencijalno izvođenje zadanih procesa upotrebom blokova koraka i tranzicija. Vizualizacijski prikaz rađen je u WinCC Explorer-u pomoću prethodno definiranih procesnih slika i slikama njihovih komponenti. Za izradu realnog simulacijskog modela korištena je SIMIT simulacijska platforma koja omogućava virtualno puštanje u pogon korištenjem blokova signala, modela stvarnih komponenti i matematičkih funkcija.