Uloga pumpno-akumulacijskih hidroelektrana i velike penetracije elektroautomobila u povećanju fleksibilnosti sustava s velikim udjelom obnovljivih izvora : diplomski rad - Raos, Sara (S. Raos, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ciljevi Europske unije o smanjenju ovisnost o uvozu energije, kao i smanjenju emisija stakleničkih plinova, namjeravaju se postići prvenstveno povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Zbog samih značajki obnovljivih izvora poput nepredvidivosti i nestalnosti, potrebno je povećati fleksibilnost samih sustava. U radu je analizirana uloga pumpno-akumulacijskih hidroelektrana i velike penetracije elektroautomobila u povećanju fleksibilnosti sustava s velikim udjelom obnovljivih izvora. U prvom dijelu rada opisani su obnovljivi izvori energije, kao i skladišta energije koja su predmet analize. U drugom su dijelu rada objašnjene značajke i primjena programskog alata PLEXOS te je objašnjen detaljni proces izrade modela EES-a Republike Hrvatske te aspekata električnih vozila i pumpno-akumulacijskih hidroelektrana. Na kraju su opisani simulacija i rezultati utjecaja EV na bitne karakteristike elektroenergetskog sustava.