Združeni model za ekstrakciju relacija između imenovanih entiteta : diplomski rad - Radaković, Dino (D. Radaković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Pojavljivanja imenovanih entiteta (npr., ljudi, organizacija i lokacija) u tekstu često tvore odnose ili relacije, kao što su to prijateljstva, poznanstva, utjecaj, suradnja i mnoge druge. Ekstrakcija relacija među imenovanim entitetima važan je zadatak, posebice s obzirom na trenutno dostupne količine teksta pisanog prirodnim jezikom. Najčešće izvedbe temelje se na algoritmima nadziranog učenja, koji zasebno klasificiraju svaki od parova imenovanih entiteta s ciljem zaključivanja relacije među njima. Takvi pristupi ne uzimaju u obzir strukturiranu prirodu relacija u obliku međurelacijskih odnosa i ograničenja prilikom učenja modela, što ponekad djelomično nadoknađuju upotpunjavanjem predikcija globalnom optimizacijom. Aktualna istraživanja u području strukturne predikcije temeljene na pretraživanju pružaju nove mogućnosti za rješavanje problema ekstrakcije relacija. Ovaj rad usmjeren je na jedan algoritam strukturne predikcije temeljene na pretraživanju, SEARN, prilagođen za zadatak ekstrakcije relacija među imenovanim entitetima. Uvodi se novi skup podataka za ekstrakciju relacija na hrvatskom jeziku. Opisuje se model temeljen na pravilima, model temeljen na strojevima potpornih vektora te model temeljen na SEARN-u. Kvaliteta spomenutih modela ocijenjena je na uvedenom skupu podataka, korištenjem F1 mjere.