Prepoznavanje i reakcija NAO robota na emocionalno stanje ljutnje i sreće osobe pomoću obrade audio-vizualnih ulaznih signala : završni rad - Raić, Nika (N. Raić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Korištenje robota u svakodnevnim situacijama, poput asistenta u domu ili na javnim posjećenim mjestima, kao i suradnika pri radu s djecom ili samo kao oblik razonode, u mnogočemu postaje sve prirodnije za ljude zbog humanoidnih karakteristika robota te inteligentne interakcije koju ju on sposoban voditi ujedno tumačeći emocije sugovornika. S pretpostavkom uspješnog prepoznavanja tuđeg emocionalnog stanja, olakšava se i približava svakoj osobi pristup modernoj tehnologiji i mogućnostima koje ona pruža, a kojih je danas sve više i više. Ujedno, robotske sposobnosti detekcije emocija omogućavaju daljni razvoj na tom području te u doglednoj budućnosti razvoj robota po mjeri čovjeka i u skladu s njegovim potrebama i željama.