Analiza termografskih slika u medicini : završni rad - Posilović, Luka (L. Posilović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Medicinska termografija obećavajuća je nova dijagnostička tehnologija koja osigurava neinvazivno, bez kontaktno mjerenje površinske temperature kože bez utjecaja i korištenja radijacije. Ova potpuno bezazlena metoda otvara mogućnosti rane dijagnostike nekih bolesti kao što su osteoartritis, rak dojke, hipotermija koronarnih vena zgloba na ruci i drugih. Mnogo se istraživanja provodi kako bi se ona mogla zaista integrirati u kliničku praksu, no prisutno je mnogo problema kao što je potrebna stručnost korisnika programske podrške te cijena programske podrške koji zaustavljaju razvoj. Cilj ovoga rada bio je razvoj programske podrške za obradu i analizu termografskih slika nogu pacijenata sa dijagnosticiranim raznim bolestima i tegobama. Ona služi kao asistencija liječniku ili tehničaru kako bi dobili čim više korisnih informacija o pacijentovom stanju iz jedne slike. Prosječna temperatura noge, detekcija područja povišene temperature i rana detekcija nastanka osteoartritisa neke su od funkcionalnosti nastale aplikacije.