Projektiranje posmačnog registra s SPI komunikacijom u 0,18 um visokonaponskoj CMOS tehnologiji : diplomski rad - Ptičar, Tamara (T. Ptičar, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Posmačni registar sa serijskim ulazom i paralelnim izlazom koristi se za upravljanje radom sinkronog silaznog DC-DC pretvornika. SPI komunikacija omogućuje vezu između posmačnog registra i mikrokontrolera kojim se generiraju upravljački signali. U projektiranju posmačnog registra koristi se visokonaponska CMOS tehnologija tvrtke ams H18 0.18-µm uz napon napajanja 1,8 V. Po završetku topološkog nacrta ispituje se rad posmačnog registra uz ekstrahirane parazitne elemente koji povećavaju potrošnju sklopa. Posmačni registar je temperaturno stabilni digitalni sklop kojem je vrijeme kašnjenja neovisno o frekvenciji signala takta.