Upravljanje stvarima preko usluga u oblaku za Internet stvari : završni rad - Posavec, Marta (M. Posavec, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Samsung Artik jedna je od platformi koja nudi usluge u oblaku za Internet stvari. Arhitektura Interneta stvari zasnovana na uslugama u oblaku sastoji se od mreže uređaja, poveznika te usluge u oblaku. Uređaji mogu biti senzori, koji prikupljaju podatke, ili aktuatori, koji obavljaju akcije. Pri postavljanju uređaja u Artik oblaku, moguće je definirati polja u koja se pohranjuju primljeni podaci, te akcije koje se šalju na uređaj. Komunikacija uređaja s Artik uslugom u oblaku odvija se putem jednog od sučelja REST API ili WebSocket API. Kroz Artik uslugu u oblaku moguće je postaviti uređaje, definirati pravila i scene te pratiti stanja uređaja u vremenu i izmjenu poruka s uređajima. Neka od područja primjene Interneta stvari su pametni domovi, nosive stvari, pametni gradovi, okoliš i vode, mjerenja, industrijska kontrola, pametna vozila, sustavi za zdravstvo, sigurnost i kontrola hitnih stanja, trgovina i opskrbni lanac te poljoprivreda i uzgoj životinja. Primjena Artik usluge u oblaku demonstrirana je kroz dva primjera. Prvi se primjer sastoji od slanja podataka o temperaturi, vlažnosti i tlaku zraka od senzora, preko poveznika, u oblak, a drugi se primjer sastoji od programske simulacije interakcije uređaja mikrofon i uređaja pametna vrata preko Artik usluge u oblaku.