Mobilna aplikacija za podršku kod demencije : završni rad - Raženj, Lucija (L. Raženj, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Kod ranih stadija demencije osobe pate od iznenadnih napada panike i dezorijen- tiranosti. U takvim situacijama često je dovoljno izgovoriti njihovo ime, prezime ili adresu na kojoj se nalaze da bi napad panike završio. Takod̄er vrlo je važno napome- nuti da su osobe često dovoljno pribrane da mogu napraviti jednostavne radnje poput pritiska gumba ili pogleda na kako bi se osvijestile i shvatile gdje se nalaze. U ovom radu opisano je programsko rješenje koje pomaže u takvim situacijama, a sastoji se od mobilne aplikacije i aplikacije za pametni sat. Mobilna aplikacija izvedena je kao alat u kojem korisnik jednim pritiskom na gumb može dobiti informaciju tko je on i gdje se trenutno nalazi. Takod̄er aplikacija se može podesiti da slanjem poruke obavjesti obitelj o napadu i trenutnoj lokaciji oboljelog. Kao dodatna pomoć pri korištenju, mo- bilnu aplikaciju je moguće upariti s pametnim satom nakon čega se trenutnu lokaciju može zatražiti i prikazati na pametnom satu. Prednost ove aplikacije se očituje u spe- cifičnom dizajnu koji je prilagod̄en osobama koje prolaze kroz napade panike te ju to čini vrijednim alatom za pomoć osobama u ranom stadiju demencije.