Kriptiranje komunikacije uz pomoć evolucijskih algoritama : završni rad - Protrka, Dorotea (D. Protrka, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Kriptografija je grana koja u računarstvu danas ima veliku ulogu: očuvanje sigur- nosti. Cilj je kriptografije onemogućiti napadačima komunikacije da pročitaju poruke koje idu komunikacijskim kanalom. To se radi uz pomoć posebnih algoritama kripti- ranja koji obične podatke tj. otvoreni tekst pretvaraju u kriptirane, nečitljive podatke. Kroz ovaj rad pokušala sam kriptografiju povezati sa evolucijskim algoritmom: genet- skim programiranjem. Ono je jedan od algoritama koje po uzoru na odnose iz prirode traži rješenje zadanog problema. U ovom kontekstu problem je bio izraditi algoritam kriptiranja uz pomoć strukture stabla. Primitivi koji izgrad̄uju stablo inspirirani su nekim već postojećim algoritmima kriptiranja. Oni odred̄uju korake kriptiranja. Uz pomoć evolucije i evolucijskih operatora, genetskim programiranjem iz iteracije u ite- raciju tražimo bolja i bolja rješenja. Traženje algoritma kriptiranja ostvareno je na temelju suparničkog učenja sudionika komunikacije. Sudionicima koji med̄usobno komuniciraju komunikacijskim kanalom cilj je održati svoju komunikaciju tajnom, tj. nerazumljivom i nemogućom za de- kripciju sudioniku koja nema ključ. S druge strane, napadač je sudionik koji sluša tu komunikaciju i ima za cilj dešifrirati ju. Razlika u odnosu na legitimne sudionike je ta što napadač nema ključ komunikacije. Zbog toga su definirane funkcije dobrote za rje- šenja sudionika tako da u slučaju da napadač jednostavno dekriptira poruku, sudionik koji ju je kriptirao ima umanjenu dobrotu i obrnuto. Sudioniku koji enkriptira takod̄er je bitno da onaj sudionik kojem šalje poruku može dekriptirati tu poruku. Zbog toga su njihove dobrote u pozitivnoj korelaciji. Na kraju, rezultati su pokazali da je neke parametre komunikacije moguće optimirati da bi se dobila bolja komunikacija. To su prije svega skupovi primitiva koji se koriste pri izgradnji algoritma te duljina teksta.