Metode za poboljšanje kvalitete slike u prostornoj domeni : završni rad - Raguž, Vedrana (V. Raguž, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Korištenje digitalne obrade slike je razvojem fotoaparata i mobitela postalo sve češće. U mogućnosti smo dobiti visokokvalitetne fotografije, no na njih imaju utjecaja razni čimbenici koji značajno utječu na kvalitetu slike. Metodama za poboljšanje kvalitete se naglašavaju određene komponente kako bi prikaz na zaslonu bio korisniji za analizu. Postoje dvije kategorije metoda za obradu slike, ovisno o domenama na kojima se primjenjuju. Metode obrade slike koje primjenjujemo na njenoj prostornoj domeni mogu biti metode transformacija intenziteta ili prostornog filtriranja. Pikseli su primjenom transformacija intenziteta neovisni. Najpoznatije takve metode su povećanje svjetline, kontrasta i uravnoteženje primarnih boja. Upotrebom metoda prostornog filtriranja, pikseli su međusobno ovisni. Izlazna vrijednost piksela se dobiva pomoću funkcija čiji su parametri vrijednosti susjednih piksela. Neke od takvih metoda su povećanje oštrine, uklanjanje šuma, zaglađenje, zamućenje itd. Pri ocjenjivanju kvalitete slike najbitnije komponente su svjetlina, kontrast i oštrina. Ocjenjivanje kvalitete slike se može implementirati računanjem strukturne sličnosti ili srednje kvadratne pogreške.