Heuristički algoritam za usmjeravanje u programski upravljanim mrežama : diplomski rad - Polić, Josip (J. Polić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U programski upravljanim mrežama odvajaju se funkcije podatkovnog i upravljačkog sloja. Funkciju upravljanja prosljeđivanjem preuzima upravljački uređaj, koji određuje pravila usmjeravanja. U ovom radu oblikovana je kombinacija heurističkih algoritma koji rješavaju problem usmjeravanja s višestrukim ograničenjima, zasnovanog na kvaliteti usluge, za takve mreže. Programski su izvedeni pohlepni algoritam za dobivanje početnog rješenja problema i metoda simuliranog hlađenja za poboljšavanje tog rješenja. Evaluacijom tih algoritama je pokazano kako efikasno mogu riješiti dani problem usmjeravanja. Algoritmi su ugrađeni u samostojeću aplikaciju, koja surađuje s upravljačkim uređajem OpenDaylight. Aplikacija od upravljačkog uređaja dohvaća informacije o topologiji mreže, izvršava algoritme usmjeravanja te podešava pravila prosljeđivanja na odgovarajuće mrežne uređaje.