Skriptni pristup ETL postupku : diplomski rad - Radonić, Miran (M. Radonić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: ETL (kratica dolazi od Extract Transform Load) je postupak prebacivanja podataka s jednog mjesta na drugo i prilagodbe tih podataka. Podaci se uzimaju s jednog ili više izvora i prilagođavaju odredištu. ETL se najviše primjenjuje za prebacivanje podataka iz operativne baze podataka u skladište podataka. Skladišta podataka su baze podataka namijenjene naknadnoj analizi podataka, a ne procesiranju transakcija. ETL alati se koriste za definiranje ETL procesa. Dijele se u dvije glavne skupine: ETL alate s grafičkim korisničkim sučeljem i ETL radne okvire. Skriptni jezici su programski jezici visoke razine. Podržavaju pisanje programa koji se pokreću u posebnom okruženju koje interpretira i automatizira izvođenje zadataka. Skriptni jezici su posebno pogodni za izradu ETL radnih okvira jer omogućavaju pisanje učinkovitog programskog koda. ETLator je ETL radni okvir u programskom jeziku Python koji omogućava jednostavno i učinkovito definiranje ETL zadataka uz potpunu fleksibilnost Pythona.