Arhitektura i protokoli pokretne mreže pete generacije : diplomski rad - Polanšćak, Tomislav (T. Polanšćak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Razvoj IoT umnogome ovisi o 5G mreži, čije će mogućnosti otvoriti vrata za brojne nove primjene. 5G počiva na temeljima tehnologija full duplex, beamforming, malih ćelija, milimetarskih valova i masivnog MIMO-a. 5G mora pokazati bolja svojstva od postojećih tehnologija za IoT primjene kao što su LoRa, Sigfox, Ingenu-RPMA, DASH7 i Weightless. Otvorena pitanja za 5G i IoT su sigurnost i povjerljivost podataka. Ključ uspjeha 5G mreže za IoT primjene leži u potrošnji energije i propusnosti.