Računalno raspoznavanje hrane na fotografijama : diplomski rad - Polančec, Domagoj (D. Polančec, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog rada implementiran je sustav za prepoznavanje i raspoznavanje hrane. Sustav se sastoji od web stranice, web poslužitelja, programa za klasifikaciju i programa za treniranje. Za prepoznavanje i raspoznavanje modela predložen je pristup baziran na dubokom učenju. Za model koji se koristi i za problem prepoznavanja i raspoznavanja hrane korištena je Xception arhitektura s manjim modifikacijama. Sam proces učenja uključivao je ručno podešavanje hiperparaemtara optimizacije tijekom učenja. Ovakav pristup je značajno poboljšao točnost modela. Pokušano je dalje poboljšati model uvođenjem hijerarhijski ulančanih modela, ali taj pristup nije davao zadovoljavajuće rezultate. Pokazano je da se minimalnom modifikacijom postojeće arhitekture, korištenjem augmentacije skupa podataka i ručno upravljanog treniranja mogu dobiti vrlo dobri rezultati čak i s ograničenim računalnim resursima.