Analiza utjecaja i adaptacija komunikacijskog perioda algoritma povjerenja : završni rad - Pogačić, Kata (K. Pogačić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom završnom radu razmatra se algoritam uspostavljanja povjerenja meĊu agentima u multi-agentskom sustavu. Zadatak je osmisliti protokol za akustiĉku komunikaciju podvodnih robota i implementirati takav algoritam u Matlab programskom okruženju. S obzirom da je rijeĉ o podvodnom sustavu u kojeme se komunikacija meĊu agentima odvija akustiĉki, nije moguće da u jednom trenutku svi agenti meĊusobno razmjenjuju informacije, nego agenti komuniciraju jedan po jedan u odreĊenom vremenskom periodu i sa odreĊenim vremenskim razmakom izmeĊu ciklusa komunikacije. U poĉetku je multiagentski sustav decentraliziran i svaki agent ima svoj vektor povjerenja prema ostalim agentima. MeĊusobnom razmjenom informacija i izravnim promatranjem susjeda, agenti prilagoĊavaju svoje vektore povjerenja sve dok se ne postigne konsenzus. Tada svi agenti imaju jednake vektore povjerenja, a onaj s najvećom vrijednosti povjerenja proglašava se voĊom sustava. Analizirano je na koji naĉin vrijeme perioda izmeĊu agenata utjeĉe na postizanje povjerenja u sustavu.