Kratkoročno predviđanje cijene energenata upotrebom strojnog učenja : završni rad - Podrebarac, David (D. Podrebarac, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad fokusira se na kratkoročno predviđanje cijene sirove nafte upotrebom povratnih neuronskih mreža. Analizirano je nekoliko ulaznih značajki kao što su cijena zlata, indeks dolara i cijena loživog ulja. Implementirana je posebna vrsta povratnih neuronskih mreža, mreža s dugim kratkoročnim pamćenjem(engl. Long Short Term Memory, LSTM). Razne konfiguracije mreže su testirane kako bi se odredili optimalni hiperparametri. Dobiveni rezultati uspoređeni su sa sličnim znanstvenim radovima u literaturi.