Geoprostorni sustav objavi-pretplati za učinkovito filtriranje toka senzorskih podataka : diplomski rad - Radotić, Borna (B. Radotić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je proizvesti učinkoviti geoprostorni sustav objavi-pretplati te provesti evaluaciju najučinkovitijeg načina filtriranja za kreirani sustav. Arhitektura objavi-pretplati sastoji se od skupa objavitelja koji šalju poruke sustavu bez poznavanja primatelja i skupa pretplatnika koji se pretplaćuju na određene kategorije i sadržaj objava bez poznavanja objavitelja. U okviru rada objavitelji su senzori koji izvode mjerenja za određeno geografsko područje. Mjerenja koja senzori izvode mogu biti izražena kroz tipove podataka i mjerne jedinice koji su proširivi u sustavu. Pretplatnici se pretplaćuju na interesno geografsko područje te mogu postavljati dodatni uvjet nad izmjerenom vrijednosti objave. Prilikom dolaska nove objave potrebno je profiltrirati pretplatnike s obzirom na definirane uvjete preferiranog geografskog područja i dodatne uvjete nad mjernom vrijednosti. Kako bi se filtriranje učinkovito provelo koriste se razne strategije indeksiranja koje se na kraju rada evaluiraju i donosi se odluka o optimalnom procesu filtriranja za dani slučaj.