Lokalizacija i očitavanja rukom pisanih bodova studenta : završni rad - Pluščec, Domagoj (D. Pluščec, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Prilikom ispravljanja ispita koje piše veliki broj studenata ukazuje se potreba za sustavom za raspoznavanje rukom pisanih bodova studenata sa skeniranih slika. U okviru ovog završnog rada opisan je i implementiran sustav za lokalizaciju i očitavanja rukom pisanih bodova studenata. Proces obrade obrasca za ocjenjivanje se sastojao od skeniranja obrasca, obrade slike, segmentacije znamenki bodova, klasifikacije znamenki te stvaranja izlazne datoteke. Za obradu obrasca odabrani su algoritam minimalnog intenziteta za pretvaranje boje u nijanse sive te globalni algoritam fiksnog praga za binarizaciju slike. Segmentacija slike je provedena koristeći algoritam povezanih komponenti nakon kojeg je provedeno filtriranje suvišnih segmenata. Korišteni postupak segmentacije je postizao ukupnu stopu uspješne segmentacije od 78.51%. Klasifikacija znamenaka je provedena koristeći unaprijednu slojevitu neuronsku mrežu treniranu algoritmom propagacije pogreške unatrag. Korišteni klasifikator je postizao 82.41% uspješne stope klasifikacije na skupu primjera znamenki za testiranje. Rezultat ukupne obrade obrazaca je iznosio 38% uspješne obrade ćelija od ukupno 1848 obrađenih ćelija.