Sustav nadzora baterijskog modula : diplomski rad - Pletikosa, Ivica (I. Pletikosa, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Napredak tehnologije Li-ion baterija omogućuje skladištenje dovoljne količine energije da bi se ostvarili zahtjevi na udaljenost koju je moguće prevaliti jednim punjenjem baterija električnog automobila. Međutim, skladištenje takvih količina energije u električnom automobilu predstavlja velik sigurnosni rizik. Da bi se osigurao ispravan rad baterije, te da bi se poboljšale performanse i produžio životni vijek baterije, korištenje sustava nadzora je neophodno. Posebna pažnja mora biti posvećena osiguravanju ispravnog rada sustava nadzora. U ovom radu, proces razvoja hardware-a je opisan na primjeru razvoja modula za mjerenje struje baterije električnog automobila. Dani su zahtjevi na modul s naglaskom na sigurnost, preciznost i cijenu te je odabrana metoda koja zadovoljava postavljene zahtjeve. Odabrana je oprema za implementaciju dane metode te su razvijene električne sheme povezivanja odabrane opreme. Dan je raspored komponenti tiskane pločice zadužene za mjerenja struje i napona te kontrolu releja sustava nadzora baterijskog modula. Nakon izrade pločice, odabrana oprema je postavljena te je potvrđena osnovna funkcionalnost tiskane pločice.