Učenje osnovnih programskih koncepata korištenjem blokova : diplomski rad - Pivalica, Danica (D. Pivalica, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U okviru rada izrađena je programska potpora te provedeno istraživanje učenja programskih koncepata korištenjem blokova. Ispitivanje je provedeno nad učenicima prvog razreda osnovne škole koji su korištenjem programske potpore rješavali problemske zadatke prikladne njihovoj dobi. Zadatci su podijeljeni u četiri skupine od kojih je svaka povezana s gradivom određenih predmeta, a svaka od njih ispituje različite programske koncepte algoritamsko-računalnog načina razmišljanja. Radom je dan pregled razvoja korištene aplikacije, od postavljanja zahtjeva do implementacije koja je usko vezana uz pojedine programske biblioteke i okvire. Predložena su poboljšanja te su dani savjeti za razvoj sličnog rješenja. Ispitivanje je pokazalo korelacije među nekim općenitim pokazateljima uspješnosti, ali na generalnoj razini ne postoji povezanost zadataka sa procjenom matematičke i logičke vještine ispitanika.