Pristup modeliranju obnovljivih izvora energije u programskom alatu energyPLAN : završni rad - Pnjaček, Lidija (L. Pnjaček, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Primarni zadatak rada je upoznati se s radom programskog alata EnergyPLAN, istražiti sve ulazne parametre potrebne za modeliranje obnovljivih izvora energije te ih opisati, dokumentirati i objasniti kada i prilikom kojih simulacija ih koristimo. Nekoliko kolega je imalo sličan zadatak u drugoj domeni te smo udružili snage i odlučili napraviti elektroenergetski model Hrvatske te na njemu objasniti ulazne parametre koje smo pritom koristili. Na taj način dobili smo priliku simulirati stvarno stanje elektroenergetskog sustava Hrvatske i analizirati simulacije koje vjerno pokazuju što bi se dogodilo sa proizvodnjom i emisijom ugljičnog dioksida ako povećavamo proizvodnju iz OIE ili hidroelektrana, ako smanjimo proizvodnju iz termoelektrana te ako povećamo broj električnih automobila u prometu. U ovom radu naglasak je stavljen na utjecaj obnovljivih izvora energije, posebno vjetra i Sunca, na elektroenergetski sustav Hrvatske kakvom u budućnosti težimo.