Mjerenja prometa i performansi usluge YouTube na temelju podataka prikupljenih iz mreže i s korisničkog uređaja : diplomski rad - Pevec, Dario (D. Pevec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Jedna od najpopularnijih višemedijskih usluga u Internetu jest YouTube. YouTube kao davatelj usluge ima potpunu kontrolu nad dostavom i upravljanjem kvalitetom: vrši odabir poslužitelja s kojeg sadržaj struji te postavlja razinu kvalitete sadržaja koji se isporučuje. Kada YouTube video promet dođe u mrežu operatora krajnjeg korisnika, operator isporukom ne može upravljati na temelju parametara koje klijent razmjenjuje s YouTube poslužiteljima, budući da je promet šifriran. Ovo predstavlja problem i za davatelje usluge i za mrežne operatore koji žele pružiti korisnicima najbolju moguću iskustvenu kvalitetu. Predloženo rješenje je YouQ sustav. YouQ sustav na temelju šifriranog mrežnog prometa i parametara sa aplikacijskog sloja kreira ulaz za algoritme strojnog učenja koji mogu zaključiti razinu iskustvene kvalitete koja se manifestira kod krajnjeg korisnika. Na temelju te informacije, pružatelji mrežne usluge mogu učinkovito raspodijeliti mrežne resurse kako bi krajnjem korisniku omogućili najbolju moguću iskustvenu kvalitetu. Glavni fokus ovoga rada je sustav YouQ i njegove komponente.