Unaprijeđenje tehničkih karakteristika sustava za automatizirano upravljanje bušećim postrojenjem : diplomski rad - Radoš, Frano (F. Radoš, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu, opisani su dijelovi bušećeg postrojenja i pojašnjen način rada rotacijskog procesa bušenja. Kod takovog bušenja postoje sustavi koji su zaduženi za kontrolu procesa, a za sustav koji upravlja rotacijom bušećeg niza provedena je detaljna analiza. Za njega su postavljene jednadžbe iz kojih je izvučen matematički model na temelju kojeg su razvijene tri regulacijske strukture (PI, PIm i polinomski) te se promatralo koji od tri strukture daje nabolje upravljanje sustava, tj. najbolje prigušuje torzijske vibracije i omogućava sprječavanje back-spinninga te je za jedan regulator razvijen i estimator momenta na prijenosnom mehanizmu (PIm). Sve simulacije provedene su u simulacijskom sučelju programskog paketa Matlab odnosno u Simulinku.