Automatizacija kotla sladovine u procesu varionice piva : diplomski rad - Petrak, Jakov (J. Petrak, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Analiza tehnološkog procesa varionice piva s naglaskom na upravljanje kotlom sladovine. Na simulacijskom modelu kotla sladovine realiziran je programski kod za automatizaciju kotla. Prvi dio sastoji se od izrade dokumenta s potpunom listom komponenti, definiranja karakteristika komponenata, izrade dokumenta s popisom parametara sustava, te definiranja koraka i faza procesa. Na temelju načinjenih dokumenata izrađuje se funkcijski tehnički opis te se generira programski kod u obliku strukture projekta. Programski kod potrebno je implementirati u programibilni logički upravljač te dodatno definirati uvjete za potpunu automatizaciju kotla sladovine. Također se izrađuje vizualizacijsko sučelje procesa. Na temelju vizualizacijskog sučelja simulacijom je prikazano djelovanje implementiranog programa.